3 muskettisoturia

Hieman yli kuukausi sitten Poriin saapui kolme nuorta miestä kaukaa Afrikasta FC Ilajin akatemiasta, Ibadanista. Odotus siitä, että pääsevät Poriin on ollut pitkä ja tuskainen. Kaikki kiemurat pykälineen maahanmuuton sekä koronan kanssa ovat aiheuttaneet epätietoisuutta, epätoivoakin. Tammikuun lopussa vapauttava lupa Migristä vihdoin saapui.Suomen talvi on sittemmin näyttänyt monet puolensa. On ollut lunta ja on ollut kylmä. Jalkapallo talvisessa Porissa on erilaista kuin Ilajissa, jossa mittari kohoaa päivittäin jopa yli 40 asteen. Matka Poriin oli edelleen vastoinkäymisten saattelema, sillä tulomatkalla Lufthansan järjestelmät Saksassa hajosivat ja matka keskeytyi yli vuorokaudeksi Frankfurtissa.

Oluwafemi Abiodun Adeleke, 2003, (Abbey), on keskuspuolustaja. Hän on fyysinen pelaaja, joka syöttää kovaa ja tarkasti. Abbey on hyvä puolustamaan omaa rangaistusaluetta ja hänen elastisuutensa on silmiinpistävää. Vaikka Abbey ei ole kentän pisimpiä pelaajia, on hän usein korkeimmalla pääpalloissa. Kentällä hän on johtaja ja erittäin sitoutunut suojelemaan omaa maalia.

Abass Aderemi Adewoyin, 2003, (Aba), on puolustava keskikenttä. Ilajissa hän pelasi myös topparina, mutta Euroopassa hänen roolinsa löytyy keskikentältä. Syötöt ovat tarkkoja ja joko rauhoittavat tai nopeuttavat peliä. Abass rytmittää ja tasapainottaa peliä, hän varmistaa, että joukkue on muodossa joka tilanteessa. Hän voittaa yksi vastaan yksi -tilanteita sekä puolustaen että jalalle edeten pallon kanssa.

Ejiro Elijah Simeon, 2003, (Simo), on laitapelaaja, joka MuSassa saanee hyökkäysvastuuta. Simeone on erittäin nopea, taitava haastamaan sekä vahva kaksinkamppailuissa. Hänen potentiaalista on nähty vasta murto-osa ja paljon on vielä piilossa. Tekemistä riittää mm. pelitaktisten asioiden kanssa. Hän on hiljainen, mutta iloinen velikulta. Hän on ehtinyt iskemään jo muutaman maalin pelaamissaan peleissä, viimeksi Suomen Cupin avausottelussa Raumalla kaksi.

”Pelaajina ovat tuoneet pallollista osaamista ja taitoa, mikä vie myös muita pelaajia eteenpäin. Ihmisinä pojat ovat tosi kohteliaita ja tuovat eri kulttuuria pukukoppiin. Ovat mielestäni sopeutuneet heti alusta asti tosi hyvin joukkueeseen ja Poriin. Viestittelevät muille pelaajille vapaa-aikana, josta huomaa, että haluavat olla tätä joukkuetta ja seuraa. Pelaajapolku voi viedä poikia pitkälle, jos kehitys jatkuu ja oppivat koko ajan enemmän eurooppalaisesta jalkapallosta. Kyllä pojat on jo huomattu Porin ulkopuolella kolmen vieraspelin aikana ja palaute on ollut positiivinen” kertoo P20 Pori Akatemia – joukkueen päävalmentaja Risto Puustinen.

Musan valmennuspäällikkö Jeferson Pires kokee, että kolmikko on erinomainen lisä Musan edustusjoukkueeseen ja P20 Pori Akatemiaan ”Taktisesti pojilla riittää vielä parannettavaa, mutta tämä on luonnollisesti osa prosessia. Pitää muistaa, että he ovat olleet Suomessa vasta n. kuukauden. Abbey tuo rauhallisuutta ja kovuutta puolustuslinjaan, Aba liikkuu hyvin keskikentällä, hänellä on hyvä ensimmäinen kosketus ja hän on erittäin fiksu pelintekijä. Simo näyttää todella nopealta ja vahvalta laitapelaajalta. Hyvillä mielin teemme hommia heidän kanssaan. ”

Musan toiminnanjohtaja Kari Löytökorvelle prosessi on ollut haastava, mutta mielenkiintoinen: ”Olemme iloisia siitä, että pojat saatiin Suomeen. Prosessi ei ollut helppo, käänteitä piisasi, siksi olemme halunneet rauhoittaa alun ja huolehtia siitä, että he kotiutuvat Poriin. Viime vuoden kielteinen päätös käynnisti prosessin alusta, ja kun sanon alusta se tarkoittaa ihan kaikkea tunnistamisista alkaen Nigerian päässä. Kiitän kaikkia, ketkä uskoivat tähän juttuun ja auttoivat prosessissa.”

Löytökorpi on tyytyväinen siihen, miten nuoret pelaajat ovat prosessin alussa toimineet. ”Haluan antaa tunnustuksen meidän kopin nuorille pelaajille, kuinka hienosti he ovat suhtautuneet ja auttaneet poikia. Tässä pelaajaprosessissa ei ole kyse pelkästään pelaajista, kyse on siitä että koko Musan Salama ottaa askeleen eteenpäin. Me tiedämme, että seuramme arvot ja toimintatavat tukevat ja helpottavat prosessia. Nyt meillä on haaste todistaa, että myös urheilullisesti osaamme,” hän toteaa.

Löytökorpi on lämpimin mielin seurannut kolmikon toimintaa ”Abbey, Simo ja Aba ovat olleet innokkasti mukana muun muassa nappulaharjoituksissa. He moikkailevat tuolla musalaisia kuin seuran omat pojat konsanaan. Se lämmittää todella mieltä. He tekevät kanssapelaajistaan parempia pelaajia ja nostavat harjoitusten tasoa, jolloin omat nuoret pelaajamme kehittyvät samalla. Koko ajan on hyvä muistaa, että he ovat kuitenkin nuoria poikia ja taso heilahtelee vielä” hän muistuttaa.

Nuorille miehille itselleen Suomeen saapuminen on ollut erityinen kokemus. ”Täällä on hyvin rauhallista. Erityisesti sää on vaatinut totuttelua”, toteaa Abbey ensimmäisiä tuntemuksia kysyttäessä. ”Lunta näimme ensimmäistä kertaa. Kotona eivät meinaa uskoa, kun kerromme” säestää Aba. Kaikki kolme kehuvat joukkuetovereidensa ja valmennuksen avoimuutta ja välittämistä. ”Hienoja, avoimia ihmisiä. He ovat ottaneet meidät hyvin vastaan ja koemme kuuluvamme joukkueeseen.”

Pelaajat ovat tulleet Poriin täynnä motivaatiota. ”Haluan nostaa Musan Salaman ensin sille tasolle minne se kuuluu ja tulevaisuudessa pelata jossain maailman huippusarjoista,” toteaa Adeleke Simonin ja Aban säestäessä vieressä.

Lisää nuorten miesten kuulumisia luvassa piakkoin Musan sosiaalisen median kanavissa.

FC Ilaji -akatemia

FC Ilajin akatemiajohtaja on tulossa vierailulle Poriin huhtikuussa. Tällä vierailulla tarkastellaan yhteistyön alkua ja jatkoa. FC Ilaji on 2019 perustettu laadukas akatemia Ibadanissa, jonka hyviin olosuhteisiin kerääntyy pelaajia ympäri Nigeriaa. Yhteistyökuvioiden kautta heille pyritään löytämään jatkoreittejä Eurooppaan. Suomeen ei turistiviisumeja afrikkalaisille nuorille miehille myönnetä, koska riski laittomalle maahanmuutolle on aina olemassa. Siksi on tärkeää, että prosessiin osallistuu vastuullisia toimijoita(akatemia, agentti, seura ja lähetystö).

FC Ilajin pelaajakehityksen helmi on toistaiseksi ollut viime kesänä Slavia Prahaan siirtynyt Bolu Ogungbayi (2004), joka on ehtinyt 11 pelissä tekemään 6 maalia Tsekissä muunmuassa Youth Leaguessa. Bolun odotetaan nousevan tulevana kesänä Slavian ykkösjoukkueen mukaan.

#uusialku