SUURI KAUSIENNAKKO: MuSaFutsal valmis kauden avaukseen
21.9.2018 17:33 Uutiset / Naiset

MuSaFutsal lähtee jälleen taistelemaan mitaleista syyskuun lopulla käynnistyvässä Naisten Liigassa

Viime kausi päättyi Prinsessojen juhliin

Viime kausi päättyi GFT:n juhliin, kun he voittivat finaalisarjassa Ilves FS:n suoraan voitoin 2 – 0. Yksiosaisessa pronssiottelussa FC Sport Vaasasta voitti FTK:n Torniossa pelatussa ottelussa jatkoajan jälkeen. Näin pronssit matkasivat Vaasaan. Liigajumboksi jäi FC Nokia, joka tippui siis Ykköseen. Ykkösen voitti Team Vanpa, joka palaa muutaman vuoden tauon jälkeen Liigaan. Liigakarsinta pelattiin KaDyn ja FC OPA:n välillä. Jyväskyläläinen Kampuksen Dynamo säilytti paikkansa Liigassa voitoin 2 – 1.

Viime kauden Futsal Gaalassa palkittiin kauden menestyneimpiä pelaajia. MuSaFutsalin pelaaja Elina Setälä sai Länsi-Suomen Piirin Vuoden Futsalpelaaja-palkinnon. Naisten Futsal Liigan tähdistökentällisestä löytyi myös Setälän nimi. Muut tähdistöön valitut olivat maalivahti Leena Lepikonmäki (ACE) ja kenttäpelaajat Tiia Juntikka (FTK), Daniela Tjeder (GFT) sekä Pirta Hiukka (GFT). GFT:n Tjeder palkittiin sekä runkosarjan että playoffien pistepörssin voitosta. FC Sportin Pipsa Lahtinen palkittiin kauden nuorena pelaajana. Kauden parhaan pelaajan tittelin pokkasi ACE:n maalivahti Leena Lepikonmäki.


Elina Setälä Gaalassa palkintojensa
kanssa.
Kuva: Juha Helander


MuSaFutsal aloitti valmistautumisen ajoissa


MuSaFutsal lepäsi viime kauden jälkeen laakereillaan vain ihan lyhyen tovin, ennen kuin alkoi valmistautuminen uuteen kauteen. Kesäkuusta lähtien MuSaFutsal on päässyt harjoittelemaan sisällä: Noormarkun Urheilutalolla käytiin kerran viikossa kesä-heinäkuun ajan. Sen lisäksi Elina Setälä on pitänyt fysiikkatreenejä, joiden merkeissä on hikoiltu niin Porin metsässä kuin Stadionin rappusillakin. Elokuun alusta päästiin ”kotiin” Porin Urheilutalolle. Pitkä treenijakso kesällä salissa on antanut valmentajana jatkavalle Juha Helanderille mahdollisuuden rakentaa palapeliä maltilla ja opettaa uusia kasvoja uusiin kuvioihin. Myös yksilötaitoon on panostettu.

Valmentaja Juha Helander on joukkueensa suhteen luottavainen viikkoa ennen kauden alkua. Ennen tämän kauden pohdintoja Helander halusi vielä palata miettimään viime kautta. ”Tuloksellisesti kausi oli katastrofaalinen, mutta pelillisesti menimme isoja harppauksia eteenpäin”, toteaa Helander. Viime kauteen MuSaFutsal lähti tietoisella riskillä laittaen pelitapansa remonttiin ennen kauden alkua. Alkukausi sujui opetellessa taktista puolta, mutta syyskauden lopulla ja kevätkaudella peli näytti jo pitkälti siltä, miltä sen kuuluikin näyttää.

Viime kauden oppimisvaihe on nyt siis takana ja tulevalla kaudella nähdään vielä jalostetumpaa versiota pelikirjasta. ”Ennen kauden alkua hiomme vielä pieniä yksityiskohtia ja kauden edetessä kehitetään omaa tekemistä koko ajan”, kertoo Helander. Hän uskoo myös, että uudet pelaajat ovat omaksuneet pelisysteemin ja että joukkue on perillä hänen pelikirjastaan.

Helander oli erittäin mielissään siitä, että joukkue pääsi jo kesällä saliin harjoittelemaan. Hän uskookin, että joukkue on iskussa heti kauden alusta saakka. Se ei aikaisemmin ole ollut MuSaFutsalissa ihan itsestään selvää. Siihen hän ei kuitenkaan usko, että kesäharjoitukset antaisivat etumatkaa joukkueelle, sillä muutkin joukkueet ovat aloittaneet valmistautumisensa tulevaan jo ajoissa.

Hyvä kesäharjoittelu palvelee joukkueiden maajoukkuepelaajia. Maajoukkuetoiminnan kehittyminen Helanderin mukaan kehittää myös Liigaa: Se on antanut lisävirtaa tekemisiin seuroissa ja pelaajat kehittyvät samalla. Tavoitteeksi joukkue on asettanut välieriin eli neljän sakkiin pääsyn. Sen jälkeen tavoitteita tutkitaan uudelleen.


Juha Helander jakaa tulevallakin kaudella ohjeita
pelaajilleen.
Kuva: Kari Saha / Urheilusuomi.com

Joukkue on pelannut ennen kauden alkua kaksi harjoitusottelua, jotka pelattiin peräkkäisinä päivinä elo-syyskuun taitteessa. Ensin perjantaina 31.8. vierailtiin Ykkösessä pelaavan FC Halikon vieraana. Vaikean avausjakson tappioasema käännettiin toisella jaksolla voitoksi. Loppulukemat kirjattiin 4 – 5 (3 – 1) MuSaFutsalin hyväksi. Maaleja ottelussa iskivät Anni-Elina Luotonen kahdesti sekä Jenna Oksanen, Ida Silvennoinen ja Jasmin Ylikraka kertaalleen. Lauantaina 1.9. pelattiin kotiyleisön edessä YIlvestä vastaan. Tasainen ottelu päättyi tasatulokseen 3 – 3 (1 – 1), jossa maalit iskettiin vuorotellen aina siten, että MuSaFutsal siirtyi johtoon. Maaleista vastasivat Anni-Elina Luotonen, Mira Laurila ja Milla Ljungman. Harjoitusotteluiden tehokkain oli ”Annis” Luotonen, joka tehoili 3+1 pinnaa kahdessa matsissa. Treenimatsit olivat hyviä paikkoja kehittää omaa peliä ja saatiin myös näyttöjä parannettavista asioista.

Jo pitkään MuSaFutsalissa suuria minuutteja pelannut Elina Setälä on MuSaFutsalin tulevasta kaudesta varovaisen toiveikas. Hänen mukaansa nyt on Porissa jalkeilla sellainen joukkue, jolla on mahdollisuudet mihin vain. Kesäharjoitukset salissa ovat valmistaneet joukkueen siihen, että joukkue on heti valmis tositoimiin, kun kausi viikon päästä pyörähtää käyntiin. Hän uskoo myös, että jatkamalla samaa nöyrää duunia treeneissä MuSaFutsalin peli pystyy kehittymään kauden aikana paljon. Kesän harjoitukset ovat kasvattaneet joukkuehenkeä kiitettävästi ja joukkueessa on tällä hetkellä hyvä ja rento meininki. Lopuksi ”Ellu” toteaa vielä, että ”tällä kaudella me tullaan saavuttamaan meidän yhdessä joukkueena asettamat tavoitteet, kovalla nöyrällä työnteolla ja hyvällä yhdessä tekemisellä!”


Kokoonpanoon pieniä viilauksia


MuSaFutsalin joukkueen perusrunko on hyvin samanlainen kuin viime kaudellakin. Viime kauden joukkueesta ovat lähteneet Pauliina Paakkinen ja Jonna Majamäki. Uusia tulokkaita on EuPan B-tytöistä saapuva Alina Virtala, joka on päättänyt ottaa seuraavan askeleen futsalurallaan. Virtala juhli viime kaudella B-tyttöjen SM-kultaa. SM-hopeaa voittaneista MuSaFutsalin B-tytöistä on naisten liigajoukkueessa nyt neljä pelaajaa. Viime kaudella jo tutuksi tulleiden Ida Silvennoisen, Suvi Viljan sekä Roosa Erkkilän lisäksi joukkueen mukana on Jasmin Ylikraka, joka esitti harjoitusotteluissa lupaavia otteita. Muutaman vuoden Amerikassa viihtynyt Sanni Välilä on myös palannut Suomeen ja Poriin. Hän pukee talvella jälleen MuSaFutsalin paidan. Hänen mietteitään alempana.


Kuvassa vasemmalta: Ida Silvennoinen,
Suvi Vilja ja Roosa Erkkilä
Kuva: Nyblin


Alina Virtala siirtyi EuPan B-tytöistä
MuSaFutsaliin.

EuPan B-tytöissä viime keväänä Suomen mestaruutta juhlinut Alina Virtala päätti kesällä ottaa seuraavan stepin urallaan ja siirtyi MuSaFutsalin naisten liigajoukkueeseen. Hän odottaa itseltään tasavahvaa kautta, mutta toivoo kauden alkavan hyvin, jotta ei ala liikaa kasaamaan paineita itselleen. Virtala on myös valmis ottamaan paikan pelaavasta kokoonpanosta. Harjoitusotteluissa tullut pieni loukkaantuminen on vienyt parhaan mahdollisen valmistautumisen kauteen, mutta hän vakuuttaa olevansa kunnossa, kun pilli soi ensimmäisen kerran tosipelin merkiksi lauantaina 29.9. Eroja B-tyttöjen SM-lopputurnaus peleihin kysyttäessä vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä. ”Peli on nopeampaa ja kovempaa sekä taktisesti parempaa täällä”, toteaa Virtala. Hän on silti tyytyväinen, että valitsi MuSaFutsalin ja odottaa pääsevänsä jo tositoimiin.

Yhtenä uutena pelaajana joukkueeseen liittyy siis myös Sanni Välilä, jolla on tosin kokemusta liigasta jo 30 ottelun verran muutaman vuoden takaa. Hän on viettänyt neljä viime vuotta rapakon takana USA:ssa pelaten jalkapalloa ja opiskellen yliopistossa. Sannin kokemusten mukaan liigan taso on noussut hänen poissaollessaan. Peli on huomattavasti nopeampaa kuin aiemmin ja taktisempaa. Ammattimaisuus paistaa joukkueissa, ainakin MuSaFutsalissa. Asiat tehdään viimeisen päälle, eikä mitään jätetä viime tippaan. Maajoukkuetoiminnan alkaminen tuo myös tavoitteellisuutta, mitä ei Välilän mukaan niin paljon ollut päivittäisessä tekemisessä aikaisemmin. Tulevaa kautta hän odottaa innolla ja hyvillä fiiliksillä, kun starttiin on noin viikko aikaa. ”Kiva päästä testaamaan omaa osaamista huippuja vastaan”, toteaa Välilä ja jatkaa ”omaan tekemiseen tarviin lisää varmuutta ja toivottavasti joukkueen peli kehittyisi peli peliltä eikä notkahduksia tulisi.” Tämä on kuulemma resepti, jolla pelejä voitetaan. Lopuksi Välilä kertoo, että on upean nostalgista pukea numero 17 MuSaFutsalissa, sillä tuo numero muistetaan Musan Salamassa Sannin kummisedän numerona.

Joukkueen kapteenina jo pitkään toimineen maalivahti Siiri Liljan mielestä joukkueessa on potentiaalia taistella mitaleista parin vaikean kauden jälkeen. Viime kauden vaikeudet on Liljan mukaan selätetty ja uutta kautta odotetaan koko joukkueen voimin innolla. Hyvin sujunut kesä treenien muodossa kasvattaa nälkää ja odotuksia. ”Treeneissä on ollut hyvä pöhinä, kun uudetkin pelaajat ovat päässeet hyvin sisään joukkueeseen”, kertoo Lilja. Hän jatkaa samaan hengenvetoon, että ”on ollut kiva päästä jo ajoissa saliin harjoittelemaan.”


Siiri Lilja on paljon vartijana myös tulevalla kaudella.
Hän kantaa myös jatkossakin kapteeninnauhaa.
Kuva: Kari Saha / Urheilusuomi.com

Joukkueen tukipilareihin kuuluva vasemmalla jalalla kovia pommeja tarjoileva Jessica Kannosto odottaa tulevaa jo vesi kielellä. Viime kauden loppuun tullut ikävä loukkaantuminen on nyt historiaa ja ”Jaska” pääsee kauteen täydessä iskussa. Kesä meni kuntoutuessa, mutta nyt hän on jo päässyt harjoittelemaan kunnolla. Hänen mukaansa joukkueessa on nyt kaikki tarvittavat ainekset menestykseen. Hän tavoittelee suurempia tehoja mitä viime kaudella (10+9). Siihen on kaikki edellytykset.


Viime kauden Riemu-ottelussa pallo löytyi Kannoston
vedon jälkeen yläkulmasta.
Kuva: Kari Saha / Urheilusuomi.com

Myös maajoukkueella oli vilkas kesä

Syyskuun lopulla käynnistyy uusi kausi naisten futsal-liigassa. Sitä ennen naisten maajoukkue pelasi syyskuun puolivälissä Portugalissa EM-karsinnoissa yhdessä emäntämaan, Serbian ja Tsekin kanssa. Elokuun lopun Liettuan karsintaturnauksesta joukkue eteni Portugaliin voittamalla sekä Liettuan että Slovakian. Joukkueessa oli MuSaFutsalista mukana Netta Hannula ja Elina Setälä, joka kantoi otteluissa kapteeninnauhaa. Kumpikin edellä mainituista pelaajista matkusti myös joukkueen mukana Portugaliin Main Roundille. Siellä joukkue voitti ensin Serbian lukemin 8 – 2, mutta hävisi Portugalille 3 – 1. Lohkon päätösottelussa Tsekkiä vastaan kumpikin MuSaFutsalin pelaajista onnistui maalinteossa. Setälä jopa kahdesti. Suomi voitti ottelun 6 – 2. Lopputurnaukseen eteni lohkon voittanut Portugali.

Elina Setälä on koko kesän ajan harjoitellut hyvin. Pienen huilin jälkeen Setälä on tehnyt töitä enemmän kuin koskaan futsalin parissa. Pelatut maaottelut ovat kehittäneet Setälää pelaajana paljon. ”On ollut huippua päästä haastamaan itteensä Euroopan parhaita vastaan ja huomata et niidenkin vauhdissa pysyy, mut samalla kuitenkin nähnyt myös missä asioissa on jäljessä, eli mitä pitää henkilökohtaisella tasolla kehittää”, juttelee Setälä Portugalista kotiuduttuaan. Maajoukkueen tiiviistä kesästä Setälä on ollut mielissään, mutta miettii myös jo tulevaa kautta: ” On myös tällaisen kesän jälkeen mielenkiintoista palata liigakentälle ja kohdata ne pelurit joiden kanssa on kesällä painanut hommia samalla puolella. Tuntee osan vastustajien vahvuuksista ja heikkouksista paremmin.” sanoo Setälä ja jatkaa ”mutta niin myös käänteisesti, eli omiin heikkouksiin saatetaan osata iskee paremmin kuin ennen. Siispä vaatii itseltä lisäduunia ja uusia kikkakolmosia, jotta voi yllättää myös nämä kesän pelikaverit.”


Netta Hannula ja Elina Setälä riemukkaissa
tunnelmissa Liettuassa jatkopaikan varmistuttua.
Kuva: Jan Kaski


Merkittävä sääntömuutos tulevalle kaudelle


Naisten Liigaan tulee yksi tuntuva sääntömuutos viime kausiin nähden. Ennen peli on voinut päättyä tasan, mutta tulevalla kaudella jompikumpi joukkueista voittaa varmasti. Jos peli on 40 minuutin jälkeen tasan niin pelataan 1x5min jatko-ottelu. Jos sekään ei tuo ratkaisua niin ammutaan rangaistuspotkuja 10 metrin täplältä. Tällöin ottelun voittaja saa kaksi ja häviäjä yhden pisteen. Varsinaisella peliajalla saadusta voitosta saa edelleen kolme pistettä vastustajan saadessa nolla pinnaa. Muuten mennään samoilla sääntötulkinnoilla kuin edellisellä kaudella. Runkosarjan neljä parasta jatkaa pelejään välierissä ja niiden voittajat kohtaavat toisensa finaalisarjassa.

Seuraa heitä

Tulevalla kaudella porilaisyleisön ja miksei muuallakin kannattaa seurata pelaajia, jotka ovat jo näyttäneet, että tasoa ja taitoa löytyy. Ilveksen Emilia Jokisalo tulee pelaamaan varmasti hyvän kauden, kun kesän maajoukkuepelit kasvattivat hänen itseluottamustaan. FTK:n Tiia Juntikka on pelaaja, joka pystyy tekemään tehoja ja hän pitää myös FTK:n taistelussa mukana ottelusta toiseen. MuSaFutsalista nostetaan esille kolme pelaajaa. Kaksi niistä on jo maajoukkueenkin perusrunkoa: Netta Hannula ja Elina Setälä. Kolmantena seurattavana MuSaFutsalista on kolmannen kautensa aloittava Anni-Elina Luotonen, joka lyö itsensä tällä kaudella läpi.

Ennakko on hyvä päättää Jessica Kannoston sanoihin: ”Yleisöä tarvitaan tälläkin kaudella ja toivonkin, et ihmiset löytää urheilutalolle paikalle! MuSaFutsal tarjoo laadukasta ja viihdyttävää futsalia, minkä takii peleihin kannattaa tulla!”


Uudet pelaajat:
Alina Virtala (EuPa Bt)
Sanni Välilä (välivuodet)
Jasmin Ylikraka (MuSa Bt)

Lähteneet:
Pauliina Paakkinen (?)
Jonna Majamäki (lopettanut)
Emilia Tuomela (?)

Joukkue + taustat:
13. Essi Helander (mv)
50. Siiri Lilja (mv) *C*
2. Anni-Elina Luotonen *A*
5. Jasmin Ylikraka
6. Elina Setälä
7. Alina Virtala
8. Milla Ljungman
9. Ida Silvennoinen
10. Suvi Vilja
16. Jessica Kannosto *A*
17. Sanni Välilä
18. Netta Hannula
19. Mira Laurila
21. Jenna Oksanen
30. Roosa Erkkilä

Pelaajien kummiyrityksinä kaudella toimivat: Salamatkat, Prepon Oy, Palje Klubi ry, MuSaKorneri, Stadium, Ulvilan Autopiste, Mesikämmen Oy, Vuokrapori, Rattis, APK Tapio Mattila, Cafe Anton, Porin Terästyö Oy, Lupaus ry.

JoJo: Jan Kaski
Päävalm. : Juha Helander
MV-valm.: Joni Kuusisto
Fys.valm.: Elina Setälä
Huoltaja: Jari Helander
Tiedottaja: Janne Helander

MuSaFutsalin edustajiston pohtima ranking Runkosarjan sijoituksista:

1. Ilves FS (Tampere)
Tottunut menestymään ja perustekeminen hyvällä tasolla
2. MuSaFutsal
Taas vuoden kokeneempia ja rosteri laajentunut.
3. FTK (Tornio)
Vieraiden pitkä matka kylään aiheuttaa jälleen vaikeuksia. Joukkueessa myös yksi sarjan parhaimpia pelaajia (Tiia Juntikka)
4. ACE (Tampere)
Maalivahdit (Lepikonmäki ja Ropanen) eliittiä ja selkeä kompakti pelisysteemi

5. FC Sport (Vaasa)
Yllätti viime kaudella kaikki muut paitsi itsensä. Ei tule toista peräkkäistä nappikautta
6. GFT (Espoo)
Joukkue huhujen mukaan hajonnut viime kaudesta täysin. Valmennusta vahvistettu. Ihan kysymysmerkki
7. YIlves (Ylöjärvi)

Koko ajan peli paranee. Vielä ei ihan mitalipeleihin
8. KaDy (Jyväskylä)
Vahvistunut viime kaudesta vaikka paras maalipyssy (Siiri Perälä à GFT) vaihtaakin maisemaa. Naapurista tullut mm. valmentaja Kelhälä ja tehokas Anniina Ponkkonen
9. Riemu (Jyväskylä)
Heikentynyt viime vuodesta hurjasti. Maalivahti Viitanen (uusi seura YIlves) sekä vahva kenttäpelaaja Ponkkonen (KaDy) lähtivät. Myös valmentaja vaihtuu
10. Team Vanpa (Vantaa)
Liiganousijalle liian kova taso. Palaa Ykköseen. Kauden alku tärkeä, sillä silloin voi napata vahvemmilta pinnoja


Avausottelu:
MuSaFutsal – FTK
La 29.9 klo 18.00 Porin Urheilutalo


Liput:
Kausikortit 30€
Aikuiset 5€
Alennusryhmät 3€
Lapset (alle 13v.) ilmaiseksi


MuSaFutsal sosiaalisessa mediassa:

Twitter: @MuSaFutsal
Facebook: www.facebook.com/MuSaFutsal
Instagram: @musafutsal
Kotisivut: https://musansalama.fi/futsal/joukkueet/1722

   
Lisää uutisia
Musan Salama
«  Huhtikuu   »
Kategoriat