Musan Salama sai oman podcastin – Musacast pureutuu jalkapallomaailmaan ja sen ilmiöihin aidolla länsiporilaisella tyylikkyydellä

Perjantaina näki päivänvalon historian ensimmäinen Musacast. Tai MuSacast, millä nimellä sitä haluaakaan kutsua.

Kyseessä on seuran junioripäällikön, erityisopettajan ja kasvatustieteen maisterin Mikko Heikkilän sekä toimittajan ja yhteiskuntatieteiden maisterin, seurakirjan kirjoittaneen Pekka Ruissalon yhteisprojekti, jonka tarkoituksena on käsitellä jalkapallomaailmaa vähintäänkin laajalla paletilla. Tekijöitä yhdistää paitsi Liinaharjantie, myös syntymävuosi 1979.

– Urheilullisesti me emme lapsena pystyneet lyömään samaa sisään kuin moni muu ikäluokasta. Voi ajatella ehkä niin, että kun sällit saivat urheilunsa urheiltua, oli eksyneiden lampaiden vuoro tulla mukaan ja alkaa tehdä oma osansa, Ruissalo nauraa.

Vieraat liittyvät lähtökohtaisesti aina Musan Salamaan tai vähintäänkin teemoihin, jotka koskettavat läheisesti seuraa. Tällaisiin teemoihin lukeutuvat esimerkiksi nuorisotyö, henkinen valmennus ja junioriurheilu.

– Podcastit ovat nykyisin suositumpia kuin koskaan. Jalkapalloaiheisia podcasteja Suomessa on hyvin vähän, joten sekaan mahtuu. Musan Salamaan mahtuu uskomaton määrä tarinoita, ihmisiä ja koko kansallekin tuttuja osaajia laajalla skaalalla, joten kaiken tämän varaan on vähintäänkin kohtuullista rakentaa podcast, sanoo Ruissalo.

Musacast-vieraana oli historian ensimmäisessä jaksossa miesten edustuksen kapteeni Jussi Välilä. Seuraavan jakson vieras on hänkin sovittu: hän on naisten edustusjoukkueen kapteeni Jessica Kannosto.

– Jussi on tietysti pitkältä ajalta tuttu, mutta muutaman viime vuoden aikana olemme oppineet tuntemaan ja se on käynyt selväksi, miksi mies on todellakin seuraikoni. Jaksossa kerrotaan muun muassa Jussin työstä Pallosalamien takana – tämä historia saattaa olla monelle tuntematon, valaisee Heikkilä.

Raami on tiukka mutta vapaa

Pekka Ruissalo työskentelee tällä hetkellä Yleisradion toimittajana Vaasassa. Oman työnantajansa töissä hän on oppinut viimeistään hoksaamaan audion mahdollisuudet ja podcastien suosion.

– Mitään päiväperhosia ei lähdetä tavoittelemaan, mutta sellaista sapluunaa kyllä että Musacast tunnetaan ajan myötä tuotteena, joka edustaa ihmisille tiettyä vakautta, inhimillistä suhtautumista asioihin ja haastateltaviin sekä ennen kaikkea musalaista tyylikkyyttä. Se on oma lajityyppinsä, jonka pitäisi olla jo Unescon maailmanperintökohde, Ruissalo sanoo.

Kaksi vuosikymmentä viestinnän ammattilaisena työskennellyt Ruissalo kehuu sitä tapaa, jolla Musan Salama on ottanut vastaan muun muassa hänen ”marmatuksensa siitä, että viestinnän pitäisi olla huomattavasti aktiivisempaa ja sen pitäisi vastata nykymaailman standardeja”.

– Olen todella tyytyväinen siihen suuntaan, mihin Musan Salaman viestintä on mennyt viimeisen kahden vuoden aikana. Olemme olleet sitä Mikon kanssa jo kehittämässä ja pikku hiljaa ollaan tasolla, jolla se toimii erittäin hyvin. Siihen päälle on hyvä rakentaa, ja podcast tarjoaa tähän kehitykseen luontevaa jatkoa. On myös niin, että omaan huutoonsakin pitää vastata.

Kahden ensimmäisen jakson jälkeen ei ole vielä tiedossa, keitä kaikkia podcastissa sen jälkeen kuullaan.

– Sen verran voi vinkata, että Musan Salamaan on liittynyt vuosikymmenten aikana valtava määrä ihmisiä, jotka ovat sittemmin tehneet uraa paitsi urheilussa, myös viihteessä, musiikissa, liike-elämässä, kulttuurissa ja niin edelleen, ja mikä ettei myös yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Sieltä lähdetään poimimaan väkeä sekaan ja katsotaan, mitä tuleman pitää, Ruissalo vihjaa.

Heikkilän kikkapussi

Yhteisön voima ja urheiluseuran merkitys yhteisölle on koko ajan ytimessä. Pienikin seura voi tarjota lapsille ja nuorille sellaiset eväät, joilla pärjää missä tahansa päin maailmaa.

– Jos ajatellaan, niin me olemme ensimmäistä kertaa tavanneet toisemme 40 vuotta sitten. Mukana on ollut montakin vuotta, jolloin yhteys ei ole ollut mitenkään tiivis, mutta tässä sitä taas mennään. Tekijät ovat siis mitä oivallisin esimerkki siitä, miten urheiluseura voi löytää eksyneet lampaat vuosikymmenten jälleen jälkeen samaan pilttuuseen, pojat nauravat.

– Yhteys auttaa myös siinä, että toiseen ihmiseen on helppo luottaa. Molemmat tietävät, mitä toisella on kikkapussissa, joten sitten vaan tehdään.

Heikkilän tuorein vahvistus kikkapussiin on tänään lauantaina ostettu uudenkarhea mikrofoni.

– Tuli palautetta ensimmäisestä lähetyksestä, että olisi saanut olla parempi soundi. Reagoin siihen heti. Toisessa lähetyksessä on, Heikkilä lupaa.

Musacastin jaksot löydät jatkossa keskitetysti tältä sivulta.