Kapteeni jatkaa tämän kauden – ”Salama-henki palaa nyt Musan kentälle!”

Jussi Välilän jatkosopimus on tärkeä palanen nuorta edustusjoukkuetta.
32-vuotias puolustaja aloitti uransa Musan Salamassa jo lähes 30 vuotta sitten.

Pekka Ruissalo

Ajatus elämänmittaisesta taipaleesta yhdessä seurassa on käytännössä toteutunut Jussi Välilässä. 32-vuotias Välilä oli nimittäin 4-vuotias, kun jalkapalloura alkoi Musan Salamassa.

– Silloin oli vielä Nappulaliigan toimintaa, joukkueita ja pelejä. Oli MuSa/Arsenal ja MuSa/Tottenham ja muita tällaisia joukkueita, jotka pelasivat toisiaan vastaan. Siitä se kipinä alkoi, eikä jalkapallo ole missään vaiheessa ollut tauolla, kapteeni sanoo.

Väliin mahtuu kolme kautta FC Jazzin paidassa, mutta käytännössä Välilä on pistänyt itsensä likoon Musan Salaman puolesta lapsesta asti. Muutama viikko sitten seuraväki sai ilahtua, kun Välilä pyörsi aiemman päätöksensä ja lähti jatkamaan pelaajauraansa vielä kaudella.

– Talvella oli pitkään sellainen olo, että se on annettu jalkapallolle mikä on annettu. Kyselyitä tietysti tuli, että jatkatko. Jossain vaiheessa olin sitten Karhuhallissa vetämässä juniorien treenejä. Siellä iski sellainen olo, että tämä on tosi mahtavaa touhua, ja kyllähän minä nyt jatkan pelaamistani, Välilä kuvailee.

Miten on, houkutteleeko Jussin esimerkki myös muita konkareita mukaan pelikentille? Pikkulinnut Musan metsän heimotulilta ovat laulaneet, että ennen kauden alkua voi kuulua vielä muitakin mukavia konkariosaston uutisia. Laulut ovat esitetty hyvin varmasti.

– Sanotaan niin, että kyllä varmasti 15.4. mennessä on hyvä porukka kasassa, Välilä naurahtaa.

 

Kokenut ja tyylikäs puolustaja on tärkeä esimerkki verrattain nuorelle Musan Salaman miesten edustusjoukkueelle. Jo talviharjoituksissa nuoret ovat tuntuneet olevan innoissaan jo siitä, että he saavat treenata samassa ryhmässä yhdessä Välilän kanssa.

– Musan Salama tarvitsee nyt tällaista intoa. Kaikki tietävät sen, miten kaksi edellistä kautta ovat menneet. Nyt pitää saada ihan uutta iloa ja energiaa tähän touhuun, ja sellaistakin on minun mielestäni jo näkynyt.

Aina hyvässä kunnossa itsensä pitänyt Välilä on korostanut ja korostaa laadukkaan fysiikkaharjoittelun merkitystä.

– Musan Salama on maakunnan seura, ja me voimme hakea kilpailuetua laadukkaalla fysiikkaharjoittelulla. Jalkapallossa kuitenkin helpoimpia asioita on pitää itsensä kunnossa. Olen käynyt juoksemassa ja puntilla omatoimisestikin, sillä olen vaan huomannut että pääkoppa pysyy paremmin kasassa kun liikaa aikaa ei kulu neljän seinän sisällä, Välilä naurahtaa.

 

Konkari sanoo, että Musan Salaman miesten edustusjoukkue on erittäin kiinnostava porukka.

– Joukkueessa on todella hyvä henki. Porukka on alkanut harjoitella jo marraskuussa, ja kuntopohjasta tulokset eivät tule jäämään kiinni. Nigerialaiset pojat tuovat ison lisän kokonaisuuteen. He ovat mukavia kavereita, joukkuepelaajia, joilla on kova halu kehittyä ja heillä on myös yksilötaitoa.

Siitä on jo aikaa, kun Välilä pelasi viimeksi Kolmosta. Tuolloin vuosi oli 2012 ja silloin samassa sarjassa oli mukana Pirkanmaan joukkueita. Nyt suunta on Turun-seudulla. Joukkue ei vielä ole asettanut tavoitetta alkavalle kaudelle, mutta heittopussiksi Salama ei ole aikeissa lähteä.

– Kova sarja siitä tulee, ja Kolmosessa on paljon urheilullisia ryhmiä. Kymmenen vuotta sitten Kolmosessa saattoi olla hyvinkin vaihtelevia porukoita, mutta nyt varsinkin urheilullinen taso on noussut huomattavasti. Takki auki ei voi lähteä yhteenkään peliin, mutta sillä asenteella kyllä että ei Salama näitä matseja häviämäänkään ole lähdössä, Välilä korostaa.

 

Nuorille pelaajille ja musalaisille konkari korostaa paitsi harjoitteluintoa, myös maltin merkitystä. Hän huomauttaa, että pelaajapolut ovat keskenään hyvin erilaisia.

– Jos jostain syystä käy niin, että et 15-vuotiaana mahdu johonkin ryhmään, ei kannata antaa periksi. Se ei vielä tarkoita sitä, ettetkö voisi saavuttaa jalkapalloilijana sitä mihin tähtäät. Muutokset ja kehitys tapahtuu tarvittaessa hyvinkin äkkiä.

Musan Salaman miesten edustusjoukkueessa Välilällä on myös selkeä mentorin rooli.

– Yritän olla mahdollisimman paljon näiden nuorten poikien tukena. Tavoitteena kuitenkin on, että näistä kavereista rakennetaan runko vuosiksi tästä eteenpäin. Omasta mielestäni muita vaihtoehtoja ei edes ole, hän huomauttaa.

Välilä pyrkii olemaan paitsi kannustava, myös realisti.

– Se on lopulta aika pieni osuus kaikista pelaajista, jotka pääsevät pelaamaan jalkapalloa tälläkin tasolla. Asetelman voi kääntää niinkin päin, että vaikka hyvin harvalla aukeaa ura ammattilaisena, me olemme kuitenkin hyvin ainutlaatuisessa asemassa kun voimme pelata jalkapalloa tälläkin sarjatasolla. Joka hetkestä kannattaa nauttia, hän korostaa.

 

Iän myötä suhde harjoitteluunkin muuttuu. Tradenomi Välilä on tehnyt parikymppisestä asti töitä Mikkolan Prismassa, jossa ammattinimike on nykyään myyntipalveluvastaava.

– Kun asioita pitää aikatauluttaa, kokemus auttaa siinä että laadulla pystyy korvaamaan määrää. Olen todella tyytyväinen työnantajalle siitä, että joustoa on löytynyt otteluihin ja harjoitteluun osallistumiseen. Vastaavasti homma toimii totta kai myös siten, että jousto toimii molempiin suuntiin, Välilä kiittelee.

Seuraväestä on esitetty toiveita, voisiko toisen polven musalainen olla jatkossa mukana myös Salaman kabinetti- tai valmennuspuolella. Välilä ei tyrmää ajatusta.

– Voisin hyvinkin kuvitella, että jään peliuran jälkeen seuratoimintaan. Roolia vielä ehtii miettiä, mutta en pidä ajatusta lainkaan mahdottomana, hän sanoo.

#uusialku

Musan Salaman miesten edustus jatkaa cup-taivaltaan Tampereella 8. huhtikuuta. Vastaan asettuu Suomen Cupin 2. kierroksella LeKi-Futis Lempäälästä.