Jesse Joensuu muistaa edelleen hyvin, miten paljon hän lapsena piti jalkapallosta – ”Sain Musan Salaman edustuksen otteluista kovan kajauksen”

Kuva vuodelta 1999 on pysäyttävä. Tuttu katse silmissä ja kapteenista kertova C-logo hihassa. Nuori Jesse Joensuu on johdattamassa joukkojaan jälleen yhteen turnaukseen.

– C-logo on neulottu hihaan, siinä ei ole teippausta. Pelipaita naurattaa kuvassa enemmän: ne olivat niin isoja, että kuvassa hiha kyllä erottuu, mutta kädet ovat selän takana, Joensuu muistelee.

Porilaisen joukkueurheilun 2000-luvun kapteenien kapteeni on Mikko Heikkilän ja Pekka Ruissalon haastateltavana uudessa Musacast-jaksossa, jonka voit kuunnella tästä.

Jesse Joensuu pelasi 13-vuotiaaksi asti jalkapalloa ja jääkiekkoa. Musan kentällä tuli tutuksi nuori poika, jonka asenne urheilua kohtaan oli lapsesta asti tinkimätön. Jos taidosta jäi vajaaksi, fysiikalla hoidettiin loput suorituksesta. Maalejakin syntyi kiitettävällä tahdilla.

Kun isä Jouni valmensi Musan Salaman edustusjoukkuetta 1990-luvun lopulla, innostus vain kasvoi.

– Tykkäsin jalkapallosta todella paljon. Sain lajiin kovan kajauksen, kun kävin katsomassa varmaan kaikki edustuksen ottelut silloin kun isä valmensi. Kuuntelin isän juttuja ja sain hyvän mielikuvan niistä jätkistä, jotka pelasivat Musan Salaman edustuksessa.

Pohjola-leiri ratkaisi

Vuonna 2001 Joensuu oli mukana jääkiekon Pohjola-leirillä, joka sinetöi viimeistään lajivalinnan. Ensimmäinen aikuisten matsi oli luvassa jo kaksi vuotta myöhemmin.

– Lajivalinta oli lopulta aika helppo. Jalkapallossa sait olla toki kentällä koko ottelun ajan, mutta ihan vaan tämän Suomen-tilanteen takia lajivalinta oli lopulta helppo.

Syyskuussa 2003 Juhani Tamminen nosti Joensuun Ässien edustusjoukkueeseen. 15-vuotiaan Joensuun aikuisten debyytissä saattoi olla hieman kokeneen markkinamiehen julkisuustemppuakin, mutta peli oli avattu ja alkamassa oli ura, joka jatkui yli 20 vuotta aikuisten tasolla – matkalle tulivat niin KHL, NHL, Ruotsin-pääsarja kuin 15 ottelua Sveitsissäkin. Ja kaksi viimeistä kautta Porin Ässissä.

– Teimme agentin kanssa sopimuksen Mikonkadun toimistolla: paikalla olivat minä, agentti ja Tamminen. Tamminen puhui 45 minuuttia itsestään ja nimet alle. Suuri persoona ja varsinkin aikoinaan aivan poikkeuksellinen kommentaattori ja esiintyjä.

Toukokuussa 2024 Jesse Joensuu totuttelee elämäänsä ammattilaisuran jälkeen, mutta tekemistä riittää edelleen. Ässissä on tekemistä, samaten Musan Salamassa.

– Olen poikani ikäluokkajoukkueen valmennuksessa mukana. Asia oli sovittu jo aiemmin: kun ammattilaisura loppuu, ehdin hyvin tulla mukaan.

Mikäli pojasta on jotain pääteltävissä, sukunimen Joensuu tarina tulee todellakin jatkumaan porilaisessa urheilussa.

– Pari päivää sitten poika sanoi Salaman treenien jälkeen, että isä, mää en koskaan lähde Porin Ässistä enkä Musan Salamasta. Mietin siinä kohtaa, että kasvatus on osunut kohdilleen, isä-Jesse nauraa.

Tuoreessa Musacastissa puhutaan myös tuomaritoiminnasta, valmennustyöstä ja pelaajakasvatuksesta.

Kuvateksti: Kapteeni on aina kapteeni. Nuoren Jesse Joensuun erottaa vanhasta joukkuekuvasta välittömästi.