MuSa on panostanut mentaalipuoleen tällä kaudella

Mentaalivalmentaja Simo Rahikainen veti joukkueelle viimeiset setit maanantaina.

Mentaalivalmentaja Simo Rahikainen veti joukkueelle viimeiset setit maanantaina.

Valmennuspuolta täydennetty mentaalivalmentaja Simo Rahikaisen osaamisella

Musan Salama on tällä kaudella täydentänyt valmennuspuoltaan mentaalivalmentaja Simo Rahikaisen palveluilla ja osaamisella. 42-vuotias Rahikainen on koulutukseltaan KTM ja täten taustaa löytyy luonnollisesti bisnesmaailmasta, nyt takana on 20-vuotta työtä sijoitusmarkkinoiden parissa. Työn kautta on tullut kymmeniätuhansia asiakaskohtaamisia ja ihmisten kouluttamista. Tätä kautta myös psykologia ja ihmisten käyttäytyminen on tullut erittäin tutuksi miehelle.

"Keskeisenä ajatuksena minulla on, että myynnissä ja urheilussa on henkisellä puolella paljon samankaltaista esim. tavoitteiden ja motivaation suhteen. Olen lisäksi opiskellut urheilupsykologiaa, nlp:tä, rentoutusta ja hypnoosia. Tätä kautta minulle on muodostunut kokonaisvaltainen kuva ihmisestä ja urheilijasta sekä siitä miten henkisiä ominaisuuksia, kuten keskittymistä ja motivaatiota voidaan kehittää."

Idea MuSan mukaan lähtemisestä lähti viime syksynä, kun Rahikainen mainitsi tutulleen ja silloiselle MuSan toiminnanjohtajalle Petteri Lahdelle mitä kaikkea pelkällä rentoutumisella voidaan saada aikaan parempien yöunien ja pelin jälkeisen henkisen palautumisen seurauksena.

"Isossa maailmassahan fudisjoukkueilla on monenlaisia valmentajia univalmentajasta urheilupsykologiin. Petteri ymmärsi homman ja innostui asiasta sekä mainitsi asiasta Ulaselle. Soitin myöhemmin alkuvuodesta Ullelle, minkä tiimoilta tavattiin. Käytiin kahdenkeskisessä palaverissa mahdollisuudet, edut ja hyödyt läpi. Sen jälkeen vedin ekan setin joukkueelle helmikuussa."

Yhteistyö starttasi helmikuussa ennen Ykkösen kauden alkua, jolloin Rahikainen veti ensimmäiset setit joukkueeelle. Yhteistyö lähti heti hyvin käyntiin ja molemmat osapuolet ovat olleet tyytyväisiä.

"Homma lähti jo alusta alkaen hyvin liikkeelle, ja olen rakentanut setit Ullen kanssa eli toimin ikään kuin valmennuksen työrukkasena henkisellä puolella. Kauden alussa tehtiin kerran kuukaudessa koko joukkueen kanssa yhteisiä mielikuva- ja mentaaliharjoituksia. Lisäksi olen tehnyt yksilöpsyykkauksia. Viimeisin joukkuetreeni tehtiin tänään maanantaina 9.9.

Alkusetit koko joukkueelle olivat enemmän rentoutumisen ja mielikuvaharjoittelun opettelua sekä pohjustusta. Myöhemmin on tehty vähän monipuolisempia harjoituksia. Ryhmäsetissä on aina ollut joku teema, joka on sovittu Ullen kanssa ja sen pohjalta olen rakentanut reilun tunnin ohjelman.

Alkuun on yleensä tehty joku kevyempi meditaatiotyyppinen harjoitus, sen jälkeen olen hieman luennoinut valitusta aiheesta ja loppuun on tehty 20-30 minuuttia kestävä syvärentoutus ja psyykkaus. Aiheet ovat liittyneet pitkälti menestymiseen, tavoitteisiin, keskittymiseen ja motivaatioon. Harjoitusten tavoitteena on rentoutuminen, keskittymiskyvyn, itsetunnon, tietoisuuden ja läsnäolon lisääminen sekä voittaja-asenteen iskostaminen joukkueeseen. Voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta mentaalipsyykkaus onkin puoliksi tiedettä ja puoliksi taidetta. Mun ymmärryksen mukaan jengi on tykännyt ja harjoituksista on koettu olleen hyötyä."


Urheilussa mentaalipuolen valmennus on yhä korostunut entistä tärkeämmäksi ja Rahikainen näkee erityisesti peleissä henkisen puolen todella tärkeäksi.

"Voidaan ajatella, että jos treeneissä 90 % on fyysistä ja 10 % henkistä treeniä, niin peleissä onkin päinvastoin eli 90 % on henkistä kamppailua. Henkinen puoli korostuu erityisesti otteluun valmistautumisessa, mutta myös pelin aikana ja pelistä palautumisessa. Rentoutumisesta ja mentaali- sekä mielikuvaharjoittelusta löytyy onneksi nykyään paljon urheilupsykologian tutkimuksia niin yksilö- kuin joukkuelajeista, kuten jalkapallosta. Monia asioita voidaan siis treenata pelkästään mielikuvatasolla ja saada sitä kautta tuloksia. Henkinen kantti korostuu erikoistilanteissa, kuten rangaistus- ja kulmapotkuissa. Esimerkiksi Ronaldolla on oma univalmentaja ja hän on kertonut, että hänelle tärkeintä onkin palautuminen. Messin pelirutiineihin kuuluu meditaatiohetki ennen ja jälkeen pelin. Eli maailman huiput ymmärtävät hyödyt ja harjoittelevat muutakin kuin taktiikkaa ja tekniikkaa.

Suomessa on välillä pidetty jalkapalloa potkupallona, mutta viime kädessä jalkapallo on suurta älykkyys- ja ajatuspeliä. Menestyviltä pelaajilta tarvitaan tietoista hereilläoloa, ennakointia, nopeaa päätöksentekoa, taktista ymmärtämistä ja pelikuvioiden hahmottamista. Kysymys on siis siitä, että osaat ja haluat olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tehdä oikeita asioita korkealla itseluottamuksella. Huipulle pääsemiseen ja siellä pysymiseen tarvitsee siis treenata fyysisen puolen lisäksi henkistä puolta. Kiinnostus sekä osaaminen tällä puolella lisääntyy meilläkin onneksi koko ajan."
​​​​​​​

Ulanen: "Hieno yhteistyö kaikin puolin"

Myös edustuksen valmennus on ollut erittäin tyytyväinen yhteistyöhön ja jatkostakin ollaan jo alustavasti keskusteltu. Valmentaja Ville Ulanen näkee yhteistyön tärkeänä, erityisesti pelaajien kannalta sen, kuinka tärkeä mentaalipuoli nykypäivän urheilussa todella on.

"Simon kanssa aloiteltiin yhteistyötä helmikuussa ja ajatuksena oli, että saataisiin tukea mentaalipuolen harjoitteluun. Simo on käynyt meidän kanssa kerran kuukaudessa tekemässä ryhmäharjoituksia ja osalle joukkueesta yksilösettejä.

Lähtökohta oli vahvistaa itseluottamusta, tavoitteita ja keinoja niihin pääsemiseksi. Simo kokosi paketin, johon olemme olleet todella tyytyväisiä ja uskon, että pelaajat ovat huomanneet, kuinka mentaaliharjoittelu on nykypäivänä osa kokonaisuutta. Tällä viikolla Simo oli viimeistä kertaa tämän kauden aikana ja ajatuksia ollaan vaihdettu jo ensivuoden osalta. Hieno yhteistyö kaikin puolin."

Ulle on ollut myös tyytyväinen Rahikaisen kanssa tehtävään yhteistyöhön. (Kuva: UrheiluSuomi.com)

Ulle on ollut myös tyytyväinen Rahikaisen kanssa tehtävään yhteistyöhön. (Kuva: UrheiluSuomi.com)


Kommentit