Kysely yhteistyökumppaneille osa 1

Yhteistyökumppaneidemme vastauksia esittämiimme kysymyksiin poikkeuksellista kevättä koskien

Toteutimme pienimuotoisen kyselyn osalle Musan Salaman yhteistyökumppaneista tiedustellaksemme ajankohtaista fiilistä sekä poikkeusaikojen vaikutusta muiden paikallisten toimijoiden yritystoimintaan. Saamiemme vastausten perusteella voimme todeta, että täysin kolhuitta selviäminen on ollut eri toimialojen yrityksille tänä keväänä miltei mahdotonta. Osa toimijoista on joutunut tekemään vaikeitakin ratkaisuja esimerkiksi lomautusten ja toiminnan supistamisen muodossa, kun taas toiset ovat selvinneet hieman helpommalla. Positiivista oli kuitenkin huomata, kuinka lähes kaikkien vastauksista välittyi varovaisia toivonkipinöitä tulevasta kesästä ja ylipäätään koko poikkeuksellisen tilanteen normalisoitumisesta. Tätä me myös Musalla hartaasti toivomme.

Ensimmäisenä kysyimme korona -viruksen vaikutuksista yritystoimintaan. Rakennus & Saneeraus Heino ja Ulvilan Autohuolto ovat toistaiseksi välttyneet radikaaleilta toimenpiteiltä, ja he ovat tilanteeseen nähden pärjänneet suhteellisen hyvin. Työpaikoilla korona on näkynyt erilaisina erityisjärjestelyinä. Myös Satamuna Oy on toimitusjohtaja Toni Haaviston mukaan pärjännyt olosuhteisiin nähden ”ihan kivasti”. Haasteita on hänen mukaansa aiheuttanut tilauskannan äkillinen muuttuminen, kun ammattikeittiöpuolen ja teollisuuden kysyntä pysähtyi lähes täysin ja kotitalouksien kysyntä vastaavasti kasvoi. Näin kananmunat ovat hänen mukaansa kuitenkin löytäneet hyvin uudet osoitteet. Kovimman iskun kyselyyn vastanneista yhteistyökumppaneista ovat tässä kohtaa ottaneet Blind Chef’s Oy, Porin Konttorikone Oy sekä Porin Villivadelmat Oy, jotka eivät ole välttyneet lomautuksilta, toiminnan supistamiselta tai paikkojen sulkemiselta. Blind Chef’s Oy:n ravintoloitsija Ville Hämäläisen mukaan vallitseva epätietoisuus on vaikeuttanut tilannetta entisestään. Pienenä oljenkortena he ovat kuitenkin myyneet Blind Burgerissa take away -ruokaa ravintoloiden sulkupäätöksestä lähtien. Porin Konttorikone Oy:n toimitusjohtaja Mika Castrén näkee puolestaan tilanteesta huolimatta merkkejä selviytymisestä, kunhan vain uudelta aallolta viruksen suhteen vältyttäisiin.

Koska uskomme kaikkien yhteistyökumppaneidemme jollain tapaa olevan kiinnostuneita myös urheilusta, kysyimme seuraavaksi, kuinka vastaajat ovat tulleet toimeen ilman urheilun seuraamista joko paikan päällä tai televisiosta. Osalle tämä on vastausten perusteella ollut helpompaa ja osalle vaikeampaa. Ulvilan Autohuollon yrittäjä Jarmo Lautamäki kertoo pärjänneensä hyvin, eikä Hämäläinenkään ole vastauksensa mukaan oikein ehtinyt kaipaamaan live-urheilua, kun lasten etäkoulut ovat vieneet melkoisesti aikaa arkipäivinä. Sekä Rakennus & Saneeraus Heinon yrittäjä Sami Heino, että Haavisto kertovat paikallisen urheilun aktiivisina seuraajina olevansa harmissaan kesken jääneestä lätkäkaudesta, jonka loppusijoituksista oli ainakin Satamuna Oy:n työporukalla lyöty vetoa. Haavisto nimeää kuitenkin suurimmaksi harmiksi lasten harrastuksien keskeytymisen, ja Heinoa mietityttää lisäksi erityisesti jalkapallo- ja pesäpallokausien alkaminen. Castrén taas nimeää tärkeäksi voimavaraksi anoppinsakin (MuSafani-Mammis 72:n) korostaman kotiharjoittelun, jonka avulla tulee ilman muuta urheilua toimeen ainakin hetkellisesti ”omin voimin”. Porin Villivadelmat Oy:n toimitusjohtaja Pia Jääskeläinen kertoo tulleensa ilman urheilua toimeen huonosti: ”Nyt todellakin huomaa urheilun tärkeyden viihteenä, kun se puuttuu kokonaan.”

Seuraavaksi tiedustelimme vastaajien suhteesta Musan Salamaan, sekä mahdollisesta pelaajahistoriasta seurassamme. Jääskeläinen ja Castrén kertoivat olevansa seuran vannoutuneita kannattajia, ja Castrén paljasti junnuna pelanneensa vaihtelevin menestyksin GBK:n riveissä. Vastaajista sekä Hämäläinen että Heino toimivat töidensä ohella MuSan junioripuolella valmennushommissa. Heinon mukaan ”MuSassa tehdään asioita hyvällä draivilla, MuSassa on hyvä meininki ja hyvä porukka”. Hän kertoo pelanneensa muutaman kauden MuSa-paidassa kovimmalla sarjatasolla (5.divarissa), kun taas Hämäläinen on luonut futisuransa paria salamatreeni-vierailua lukuun ottamatta ToVen riveissä, sekä junnuissa että edustuksessa. Lautamäelle seura on tuttu nuoruuden asuinalueelta. Haavisto taas arvelee MuSan menettäneen lupaavan ”Panelian Pelén”, kun hänen uravalintansa junnuna kohdistui jalkapallon sijasta jääkiekkoon. Sitä hän päätyi pelaamaan ”kuninkaalliseen” Panelian Raikkaaseen, toisinaan pakin paikalle ja toisinaan vilttipenkkiä lämmittämään. Suhteestaan Musan Salamaan Haavisto sanoo seuraavaa: ”Itse olemme omalla toimialallamme pieni ja ketterä paikallinen toimija, joka tykkää haastaa alan isommat globaalit toimijat. Näemme, että Musan Salama on omalla toimialueellaan aivan vastaavassa asemassa ja tykkään jakaa näin Satakuntalaisten toimijoiden kesken kyseisen aatteen.”

Näiden kysymysten jälkeen halusimme myös selvittää, kuinka pitkä yhteistyö yrityksillä on takana seuramme kanssa. Vastausten vaihteluväli oli kahdesta vuodesta viiteentoista vuoteen, ja jakaumaa oli sekä juniori- että edustuspuolelle. Castrén kertoi aikoinaan tulleensa ”aivopestyksi” toimintaan anoppinsa (Mammis 72) toimesta, mutta on tästä sanojensa mukaan katkeran sijasta ennemmin hyvinkin kiitollinen. Haavisto kertoo lähteneensä seuraamaan ja tukemaan MuSaa työyhteisönsä innostamana ja mainitsee Satamuna Oy:n tekevän aktiivista yhteistyötä myös muiden Satakuntalaisten urheiluseurojen kanssa: ”Minusta on tärkeää, että oman maakunnan yritykset tukevat oman alueensa urheilutoimintaa aina mahdollisuuksien mukaan. Se kun on osa vastuullista toimintaa – tarjota erinäistä työtä ja hyvinvointia omalle maakunnalle.”

Loppuun pyysimme vastaajia vielä kertomaan, onko vallitseva tilanne vaikuttanut suuresti omaan ulkoiluun tai liikkumiseen. Vastausten perusteella ainakin ulkoilu ja lähiluonnossa liikkuminen on vastaajiemme keskuudessa selkeästi lisääntynyt, ja Lautamäki kertoo kiinnittäneensä erityistä huomiota turvavälien pitämiseen. Tavanomaisten joukkuelajien pysähtyminen on ajanut osan vastaajistamme vaihtoehtoisten aktiviteettien pariin, kuten maastopyöräilemään, golfaamaan, rullaluistelemaan ja lenkkeilemään. Mainitseepa Haavisto myös hurahtaneensa klapitukseen. Ilo oli myös kuulla, että yhteisesti lähes kaikilla vastaajilla lasten ja perheen kanssa vietetty aika on huomattavasti lisääntynyt. Onneksi miltei aina asioilla on myös valoisa puolensa.


Kyselyymme vastanneet yritykset

Rakennus & Saneeraus Heino
Sami Heino, yrittäjä

”Olemme porilainen vuonna 2018 perustettu rakennusalan yritys. Suoritamme kaikenlaisia rakennusalan töitä yksityisille ja yrityksille. Hoidamme kaikki työt sovitusti ja sovitussa aikataulussa.”

Blind Chef’s Oy
Ville Hämäläinen, toimitusjohtaja

Blind Chef`s Oy:lla on kaksi ravintolaa Porin ydinkeskustassa.
Isolinnankadulla Blind Burger, joka tarjoaa käsintehtyjä premium-burgereita
ja Lounasravintola Simppeli Porin Kauppahallissa, mistä saa viimosen päälle
kotiruokalounasta.”


Satamuna Oy
Toni Haavisto, toimitusjohtaja

“Satamuna Oy on perinteikäs perheyritys, joka tuottaa, pakkaa ja jalostaa kananmunia Euran Paneliassa niin koti- kuin ulkolaisillekin asiakkaille. Satamunan historia siipikarjan parissa ulottuu aina vuoteen 1906. Yritys käsittelee vuodessa n. 15% kotimaassa tuotetuista munista. Yrityksen tilat ja laitteet edustavat alansa moderneinta tekniikkaa. Yhdessä pitkän historian sekä viimeisimmän teknologian voidaan puhua huippulaadukkaista ja maistuvista kananmunista - niistä oikeista soikeista. Yritykselle on myönnetty myös yleiseurooppalainen KAT-eläinten hyvinvointisertifikaatti sekä IFS higher level -tasoinen laatusertifikaatti.”

Porin Villivadelmat Oy
Pia Jääskeläinen, toimitusjohtaja

”Porin Villivadelmat on vuodesta 2008 Porissa toiminut siivousalan perheyritys. Porin Villivadelmat panostaa laatuun mieluummin kuin volyymiin. Siivoamme niin koulut, toimistot kuin hotellitkin.”

Ulvilan Autohuolto Oy
Jarmo Lautamäki, yrittäjä

”Ulvilan Autohuolto on Hannulan teollisuusalueella Ulvilassa vuodesta 1983 toiminut autoalan korjaamoyritys. Hoidamme kaikki autojen korjaukset ja päästö- ja muut mittaukset katsastusta varten.”

Porin Konttorikone Oy
Mika Castrén, toimitusjohtaja

”Yhteistyötä ja omaa kehittämistä
Porin Konttorikone Oy on osa pohjoismaista Nordic Office -kokonaisuutta sekä osakkaana jo 1990-luvun alkupuolelta suomalaisessa Euro Toimistotukut Oy:ssä. Tämä on neuvotteluvaltti valmistajien suuntaan, sillä näin pystytään tekemään isoja tilauksia. Tämä laskee yksikköhintaa sekä kuljetuskustannuksia ja tuo suoraa taloudellista hyötyä kumppaneille eli asiakkaille. Euro Toimistotukkuun kuuluu kolmentoista kotimaisen yrityksen lisäksi myös yksi virolainen yritys.
Viime vuoden alusta on tehty merkittävää yhteistyötä Modeon kanssa. Kyseessä on yritys, joka on keskittynyt toimistojen sisustukseen ja kalusteisiin. Tavoitteena on luoda iloa ja sielua tiloihin. Modeo tarjoaa yksilölliset ratkaisut, jotka heijastavat kunkin asiakkaan personallisuutta ja arvoja. Helsingin lisäksi Modeolla on useita alueellisia toimialueita, nyt siis myös Satakunnassa yhdessä juuri Porin Konttorikoneen kanssa.
Kilpailu alalla on melkoista, joten yhteistyö eri toimijoiden välillä on elintärkeää. Kun tähän liitetään oman edistämisen kehittäminen niin hyvää tulee.
Yhtenä osana on yhteistyö sekä myös taloudellinen tuki, jota annetaan urheiluseuroille ja yhdistyksille.
Tuemme esimerkiksi pelastushelikopteri Aslakin toimintaa. Eräs huoltomiehistämme oli kuukauden päivät sitten patikoimassa Lapissa. Matkaa oli takana 70 kilometriä, kun nilkka murtui. Seuraavalle taukopaikalle matkaa oli puolestaan melkein 20 kilometriä. Ei muuta kuin apua paikalle pyytämään. Pelastushelikopteri hoiti homman, ja apu löytyi.


Niinhän se on. Kyllä niitä kumppaneita tarvitaan.”