Mustat tähdet ja valkoiset tiikerit

Musan Salaman valmennustiimiin liittyneellä Seth Abladella (Wikipedia) on mielenkiintoinen alkuvuosi. Valkoiset tiikerit aloittavat helmikuussa kautensa, kun Suomen Cup -ottelut pyörähtävät käyntiin. Maaliskuussa puolestaan selviää, saavuttaako Ghanan maajoukkue "The Black Stars" paikan Afrikan mestaruuskilpailuissa.

-Matkustan alkukeväästä Etelä-Afrikkaan, jossa kohtaamme isäntämaan. Karsinnat päättyvät kotona, kun piskuinen Sao Tome ja Principe (saarivaltio Afrikan länsirannikolla) saapuu Ghanaan. Mahdollisuudet ovat hyvät, sillä Ghana johtaa lohkoaan. (Afrikan karsinnat)

Maajoukkuekamppailut ovat Abladelle tuttuja myös pelaajana, sillä hän on saavuttanut MM-pronssia alle 17-vuotiaiden sarjassa. Turnaus Uudessa-Seelannissa oli mielenpainuva pitkine matkoineen. Matkustelu on ghanalaiselle tuttua, sillä hän on pelannut Euroopassa mm. Itävallassa, Puolassa ja Albaniassa. Suomessa Ablade on asunut vuodesta 2004

Seth on intohimoinen valmentaja

Tavoitteena Veikkausliiga


-Mielestäni tavoitteet pitää asettaa korkealle, Ablade kuvaa lähestymistapaansa jalkapalloon. Hän haluaa olla aina täysillä mukana siinä mitä tekee. -Salama on sijoittunut sarjassa viidenneksi kahdesti peräkkäin, joten matka tässä valossa ei ole pitkä edes Veikkausliigaan.

Toisaalta Musan Salama on profiloitunut myös kasvattajana, jonka kautta niin pelaajat kuin valmentajatkin voivat edetä urallaan. -Kaikki on mahdollista, mutta töitä pitää tehdä paljon, mikäli haluamme menestyä, Ablade painottaa. Hän on kiitollinen saamastaan luottamuksesta Salamassa, jossa on huomioitu myös mahdollisuus osallistua Ghanan maajoukkueen toimintaan tarkkailijana.

Kulttuurieroja löytyy

Selvää on, että trooppinen Afrikan Kultarannikko poikkeaa melkoisesti tammikuisista peräpohjolan pakkasmaisemista. -Ghana on turvallinen maa ja ihmiset ovat sosiaalisia, Ablade kuvaa kotimaataan. Demokraattinen Ghana onkin yksi Afrikan vakaimmista valtioista.

Abladen mukaan Suomessa asioiden hoitaminen on helpompaa kuin kotimaassa, sillä täällä kaikki vain yksinkertaisesti toimii jouhevasti. Ghanan väkiluku on Abladen mukaan lähes 30 miljoonaa, vaikkakaan tarkkaa lukua ei kukaan pysty kertomaan.

Kulttuurierot näkyvät myös jalkapallossa. Pelaajamassaa on Ghanassa huomattavasti enemmän ja jalkapalloon suhtaudutaan suurella tunteella. -Monelle juniorille jalkapallo on ykkösjuttu, eikä esimerkiksi kouluun keskitytä samalla tavoin kuin Suomessa, jossa jalkapallo on usein lapsille vain harrastus.

Vaikka lähtökohdat Pohjolassa ja päiväntasaajalla ovat erilaiset, keikkuvat Suomi ja Ghana samoilla rankingsijoilla. Kontrasti on monella mittarilla suuri, mutta globaali jalkapallo tarjoaa yhteisen maiseman, jossa huuhkajat voivat levittää siipensä mustien tähtien tuikkiessa taustalla.

Apuvalmentajana

Seth Ablade on sisäistänyt roolinsa. Hänen tärkein tehtävänsä on avustaa päävalmentaja Ville Ulasta. -Olemme teemoittaneet harjoitteluviikkoja, jolloin pääsen tarkastelemaan pelaajia tietystä näkökulmasta. Tällöin voin tukea suoraan yksilöiden kehittymistä.

-Voin tuoda keskusteluissa omia näkemyksiäni esiin samoin kuin muutkin valmennustiimin jäsenet, mutta päävalmentaja on viime kädessä vastuussa päätöksistä. Samaa työtä teen myös maajoukkueessa, kun valmistelemme vastustaja-analyysit valmiiksi paketiksi ennen tärkeitä karsintaotteluita.

Jalkapallo on levittäytynyt joka puolelle maailmaa. Intohimoiset ghanalaiset ovat äänekkäitä kannattajia, kun taas ikuisen tuulen stadionilla istutaan seesteisesti seuraten. -Kunpa pääsisimme eteläafrikkalaisella, ghanalaisella ja porilaisella stadionilla taas sankoin joukoin nauttimaan jalkapallon tarjoamista elämyksistä, Ablade kuvaa globaalisti eri kansoja yhdistävän toiveen, pukee maskinsa ja suunnistaa pipo päässä Urheilukeskukseen.

Tuomas Hautala

hauttu@gmail.com