Se oli muutamasta sentistä kiinni. Lokakuun ensimmäisenä päivänä Musan Salaman naiset tiesivät, että voittomaalilla unelma nousukarsinnoista säilyisi elossa.
Lähellä se olikin. Hienon kauden pelanneen Amelia Luotosen sijoitus suuntautui ottelun lisäajalla hiuksenhienosti takatolpan ohi. Ottelu HPS/2:ta vastaan päättyi tasan, ja nousuhaaveet siirtyivät ensi kauteen.
Päävalmentaja Essi Helander myöntää, että lopputulos on harmittanut. Useamman päivän ajan, itseasiassa.
– Oli hienoa, että viimeisessä pelissä oli niin paljon yleisöä, Helander muistelee Tekonurmella pelattua kauden päättänyttä ottelua.
Paljon ilonaiheita
Kausi tarjosi päävalmentajalle paljon ilon aiheita lopputuloksesta huolimatta.
– Siihen ainakin olen tyytyväinen, että yli 20 pelaajaa pelasi avauskokoonpanossa ja vielä useampi kävi kentällä. Joukkue oli kokonaisuudessaan hyvä eikä mikään ollut yhden kortin varassa, Helander sanoo.
Siihenkin hän on tyytyväinen, että joukkueen oma pallollinen peli meni eteenpäin ja tuli monipuolisemmaksi.
– Joukkueessa oli hyvä yhdistelmä nuoria ja kokeneita pelaajia ja erilaisia vahvuuksia.
Sitkeä pelaaja
Essi Helanderilla on myös pitkä pelaajatausta. Hän sanoo, ettei ollut missään nimessä koskaan kentän taitavin pelaaja, mutta korvasi puutteita sinnikkyydellä ja yrittämisellä. Kokemusta on myös futsalin puolelta.
– Pelasin Naisten Liigassa 2008 – 2016. Tähän ajanjaksoon mahtuu vähän päälle parisataa pääsarjaottelua. En ollut erityisen lahjakas, mutta innokas senkin edestä. Ja valmis laittamaan itseni likoon. Itsensä likoon laittaminen on varmaan tullut mukaan myös valmennukseen, eli tässä ei edelleenkään paljon tunteja lasketa, Helander painottaa.
Luonteessa on varmasti paljon sitkeyttä ja määrätietoisuutta?
– Määrätietoinen ja utelias, ehdottomasti. Ulospäinsuuntautunut olen ainakin jossain määrin, eli tulen ihmisten kanssa juttuun hyvin ja mielelläni. Tunteella ja intuitiolla mä vedän välillä vähän liikaa, järki tulee sitten vasta sen jälkeen jos tulee, Helander nauraa.
Ensi kautta kohti
Työteliäs valmentaja on jo valmistautumassa seuraavaa kautta kohti. Se tarkoittaa sitä, että lenkkitossua kannattaa alkaa kaivaa kaapista jo marraskuussa. Tuolloin Suomen ilmasto on tylyimmillään.
– Sitä duunia on sitten kesällä hyvä muistella, jos ei meinaa jalka liikkua. Nauttikaa nyt tästä pelaamisesta, pallon kanssa ja lämpimällä kelillä. Että jos jaksoitte painaa marraskuussa, niin se palkitsee sitten kun seuraavaa kautta mennään loppusuoralla, Helander muistuttaa.
Päävalmentaja uskoo, että naisten jalkapallo tulee olemaan pysyvä osa MuSan toimintaa tulevaisuudessa.
– Toivoisin, että pystymme edelleen järjestämään sekä edustus- että kakkosjoukkuetoimintaa. Edustusjoukkueen suunta on viime vuosina ollut selkeästi ylöspäin, sillä olemme tietoisesti nostaneet vaatimustasoa ja lisänneet kilpailullisuutta.
Helander sanoo, että tavoite on että suunta pysyy samana ja pelaajan arki naisten edarissa kestää vertailun sarjatasoa kovempiin joukkueisiin.
– Jos haluamme ylöspäin, meidän pitää tehdä asiat kuten ylempänä tehdään.
Nousutavoitteista Helander ei lähde vielä hehkuttelemaan.
– On muistettava, että matka on ainakin yhtä tärkeä kuin määränpää. En välttämättä lähde rummuttamaan nousutavoitetta kovin aikaisessa vaiheessa, vaan yritämme tehdä asiat taas vähän paremmin. Uskon, että silloin olemme myös parempia.
Monta rautaa tulessa
Essi Helanderin arjessa ei varsinaisesti tule tylsää. Se aika, mitä ei käytetä työpaikalla, käytetään varsin täysimääräisesti jalkapalloelämässä.
– Koen olevani 11v11 vaiheen sekä nuorten ja aikuisten valmentaja, ja ehdottomasti kilpailuorientoitunut. Koen olevani tällä hetkellä oikeassa paikassa. Oman lapsen joukkueessa valmentaminen tuo sitten hyvää vastapainoa tähän totiseen touhuun.
On kyseessä sitten nuori tai vanha pelaaja, yksi asia yhdistää.
– Minulla on korkea motivaatio auttaa pelaajia, jotka on itse motivoituneet kehittymään.